četvrtak, 30. kolovoza 2012.

Verbena

Verbena hybrida (Sporiš)


Volim ovu ljetnicu jer je sitnih cvjetića, relativno lako uspijeva u različitim uvjetima, uljepšava vrt skoro pola godine, a obično je crvene, svih nijansi ljubičaste te ružičaste boje; cvijeće takvih boja mi je najdraže. Ne volim bilje koje cvjeta plavo i žuto (čak niti u kući nemam skoro ništa ovih boja, hm).

Sadnice sam kupila i zasadila još sredinom travnja i već krajem mjeseca su prekrasno cvale.
Puzajuće crvene verbene posadila sam na brdašce-kamenjar u dvorištu dok sam ljubičaste grmolike verbene smjestila u drvene posude na terasi. Sve su bile na posve osunčanom položaju (južna strana) što mi govori da im cjelodnevno sunce odgovara.


Ljubičasta grmolika verbena


Ovako je izgledala početkom svibnja - očaravajuće žarke boje i cvjetnih grmića.
Posadila sam ju u kombinaciji s metvicom i timijanom.
Prva dva mjeseca je cijela posuda izgledala prekrasno - metvica i timijan bili su još male sadnice, taman tolike da dekorativno popune cijeli aranžman.


S vremenom su obje začinske biljke toliko narasle i izdivljale da su jednostavno zagušile verbenu. Nisam na vrijeme reagirala - nadala sam se da će se nekako pomladiti i nadoći, međutim ona se unatoč redovitom zalijevanju i prihrani posve osušila i uvenula. Barem sam naučila lekciju za iduću godinu - svakako ju treba zasaditi samu; njeni listovi su prilično brojni i već to je dovoljna dodatna dekoracija.




Crvena puzajuća verbena


Što se tiče boje teško mi je dati prednost ljubičastoj ili crvenoj verbeni. Međutim kada se radi o invazivnosti, otpornosti i predatorstvu, e, onda je ova puzava svakako jača.
U kamenjar sam zasadila svega pet grmića. Odmah su obilato cvale, no dugo im je trebalo da počnu puzati. Kada su propuzale nisu više stajale.


Ostaje mi upitnik nad glavom koliko ih u stvari treba zalijevati i koliko je važno je li biljka posađena u kamenjaru ili posudi. Naime, onu ljubičastu u posudi zalijevala sam svaki dan (uvečer) otkad je kupljena dok crvenu - kao i cijeli kamenjar katkad nisam zalijevala ni po nekoliko dana, a svejedno uspijeva.
Kako god bilo, naučila sam lekciju i u vezi puzajućih verbena - toliko su invazivne da se za jednu sadnicu slobodno može planirati 
1 m2 površine.

Brdašce sada izgleda pomalo neuredno jer je verbena posve zavladala teritorijem, prekrila neke trajnice i lagano se kreće ka ružama. Svejedno ću ju ostaviti  još par tjedana (zbog crvenilosti), a onda reorganizirati raspored na brdu.



Tamnoružičasta verbena

To je verbena s početka priče i slike.
S tih nekoliko slabašnih sadnica kupljenih u nedoba (sredinom srpnja) popunila sam sva ona mjesta u žardinjerama gdje je bilje uvenulo u pravilu zbog prenatrpanosti posude i mog nespretnog kombiniranja biljaka.
U međuvremenu sam naučila i usvojila jednu jako važnu stavku što se tiče verbena - kada se otklanjaju osušeni, uvenuli cvjetovi mora se otkloniti i stabljika sve do trećeg zdravog para listova. To do sada nisam prakticirala, ali vjerujem da ima logike jer vidim kako ova verbena još uvijek lijepo cvate.





Nema komentara:

Objavi komentar