utorak, 28. kolovoza 2012.

Dvorište - od pačeta do labuda

Prostor
Jedna od izguglanih definicija kaže da je hortikultura umjetnost prostornoga oblikovanja.
Umjetnica nisam, katkad se gubim u prostoru (i vremenu), a iskustva iz područja biljogoja i uređenja eksterijera nemam baš nikakvoga.
No oblikovati znam, glava i srce su mi puni svakojakih zamisli, a posjedujem strašnu volju okušati se u kreativnom izazovu ovakve vrste.
Uz lopatu, ašov i motiku, rekreativni zemljorad, odgovarajući materijal, inspiraciju, dašak osobnosti te nešto estetskih kriterija upustila sam se u prostorno oblikovanje moga dvorišta.


Vrijeme
I evo, već je peta godina kako se moje dvorište izgrađuje (otkad smo uselili u kuću).
Danas sam kupila prvu prvcatu knjigu o uređenju vrta i pri prvom prelistavanju sljedeća rečenica mi je 'upala u oko':
Fotoaparatom se može brzo snimiti lijep prizor i napraviti lijepa slika, ali u stvarnosti njega vrta ovakvoga izgleda zahtijeva malo više vremena nego što zamišljamo.
Uistinu, da bi ono što hortikulturalac-amater zamisli postalo stvarnost, ajme, trebaju godine.

Energija
Istina, posve je druga priča ima li tko priliku platiti profesionalcima da mu urede vrt.
To onda traje puuuuno kraće i broji se u danima. Doslovno.
Međutim, ja sam kao dugogodišnji bastel-majstor of all trades već debelo deformirana u smislu da jednostavno moram učiniti po svome (u hodu mijenjati kroj, recept, štogod), a budući da studiozno pristupam svemu čega se dohvatim, mnogim profesionalcima jednostavno ne vjerujem i nije rijetko da se sporječkam s prodavačima boje i tkanine te da su upustim u raspravu s majstorima za fasadu kuće.

Rad
I tako sam od proljeća do ljeta preko jeseni i zime sadila biljčice 'mic po mic', odlučivala u jesen jedno da bih u proljeće napravila nešto drugo, raspitivala se o zrelom stajskom gnojivu i najpovoljnijoj cijeni šljunka, 'slinila' nad prekrasnim pergolama i ružičnjacima u časopisima, crtala, projektirala, nabavljala bilje iz svih krajeva Hrvatske, štijala, kopala, čupkala, čekala, sadila pa vadila, provodila besane noći razmišljajući o tome što je 'napalo' Liquidambar ili kako suzbiti nametnike nad ružama, usklađivala boje i namjenu (i djeci i odraslima, i za odmor i za zabavu)...
Naravno, mnogo toga je izrađeno u suradnji s majstorima, ali mojim obiteljskim (braća, tata, husband) - obrada drveta, varenje željeznih okvira, izgradnja zida i ograde...


Učinak
Ovoga ljeta smo se nauživali u našem 75% dovršenom dvorištu, i mi i naši gosti.
Najopsežniji radovi su gotovi: dvorište je posve definirano i raspoređeno na željene cjeline, najveći broj biljaka je zasađen, nema više kopanja i ostalih napornih, prljavih poslova.


Imam viziju lijepe drvene vrtne kućice za djecu i nekakvoga drvenog vozila (klinci obožavaju upravljanje volanom), oko ruža još svakako treba najesen ili u proljeće zasaditi nešto bilja, razmišljam o još jednom drvetu crvenkaste krošnje, a u spisima imam sliku jedne krasne vrtne stazice...










Nema komentara:

Objavi komentar