...ali ne bilo kojemu, nego amerikancu!
Međutim, nekoliko je artikala na mojoj mini-ljestvici očuvanja prehrambene tradicije koji su definitivno, neupitno i bez svake daljnje rasprave nezamjenjivi.
Na njega nisam naišla nigdje drugdje osim u bašči svojih roditelja.
Amerikanac je samo meso, bez suvišnih sjemenki i soka, teži u prosjeku 700-800 g, a najteži primjerci mogu dostići i do 2 kg.
Kožica mu je skroz tanka i lako guljiva.
Slatkastog je okusa, kisi tek malo, odn. upravo onoliko koliko treba.
Uglavnom je sferoidnog oblika, spljošten na polovima, nepravilnih kvrga i udubljenja.
Ukratko, utjelovljuje sve ono što je suprotno današnjim najčešće zastupljenih hibridnim sortama paradajza.
Moji roditelji uzgajaju ga otkad pamtim za sebe. Rastao je u bašči uz cestu na ulici i često izazivao čuđenje i divljenje slučajnih prolaznika - gostiju mojih komšija koji bi im ljeti dolazili u posjet.
U svakom slučaju čvrsto sam odlučila da ću, nakon što ga moj tata, posljednji Mohikanac uzgoja ovoga paradajza prestane saditi sjeme svakako sačuvati i probati mu naći mjestašce u svom vrtu. Istina, vrt je zasad samo oaza cvijeća i ukrasnoga bilja, ali ova povrtka prekooceanskoga nadimka to itekako zaslužuje.
U međuvremenu se amerikancem sladimo svaki dan i odbrojavamo dane dok ne prijeđe u drugo agregatno stanje - sok od paradajza.
hehe:)
OdgovoriIzbrišiodmah sam znala da si ti!!!
vidim prosirujes 'biljeske' i na vrtlarstvo...
bas spretno baratas rijecima... kao i skarama, iglom, koncem.. ljepilom.. i ostalim craft supplies sto ce se, sigurna sam, vidjeti u nadolazecim postovima :)
ja se vratila.. :)
i meni je najbolji amerikanac, ja ga sadim vec 8 god. a najtezi bio je 1540 gr.
OdgovoriIzbrišii meni je najbolji amerikanac, ja ga sadim vec 8 god. a najtezi bio je 1540 gr.
OdgovoriIzbriši