četvrtak, 20. rujna 2012.

Ukrasna djetelina

Bogme, ode ljeto.
Vidi se to po mnogo čemu - počevši od potrebe da se nakon 18 h ogrne vesta/jakna preko zamagljenih prozora auta rano ujutro pa sve do groznih vjesnika jeseni - smrdljivih martina.
Promjene nastupaju i u asortimanu bilja u Baumaxu - totalna čistka svega ljetnoga te odlična ponuda jesenskoga bilja.

A ja još ni riječi napisala nisam o svojim vrtnim trajnicama.

Ukrasna djetelina (Oxalis) mi je ovoga ljeta posvemašnje otkriće, daleko najdraža te najvjerojatnija ubuduća stanovnica vrta.
Izuzetno je dekorativna, predivnih petolatičastih cvjetića, otporna, prilagodljiva, nezahtjevna...

Uz onu divlju, sitnu, najrašireniju, invazivnu djetelinicu žutih cvjetića koja se širi i gdje treba i gdje ne treba imam tri vrste rasne djeteline.


Oxalis triangularis purpurea
Ljubičastolisna djetelina

Jednom davno sestra je dobila preslatku sobnu biljčicu koja je izgledala ovako:


Dvije-tri ljubičaste stabljičice s isto takvim ljubičastim listovima i bijelim sitnim cvjetićima. Nije daleko napredovala od zatečenoga stanja, nismo znale što je to niti kakvu njegu zahtijeva.
Dok ju nisam ugledala na tržnici kako se prodaje kao vrtna biljka trajnica.
Istina je da uspijeva i kao sobna i kao vrtna biljka mada sam mišljenja da kao sobna biljka ne može dostići raskoš i obujam vrtne.
Cvate bijelim lijepim cvjetićima, širi se i buja bez ikakve posebne njege.


U afektu sam kupila 10-ak komada ove djeteline i posadila ih na brdašce između jagoda. Nastao je grmić ljubičaste djeteline. 





Oxalis crassipes rosea


Ova je preslatka. Ta kombinacija jarke roze boje i svijetlozelenih listova... Čini se da joj ove prve kiše i hladnije vrijeme baš gode iako su sve moje djeteline izvrsno uspijevale i na cjelodnevno osunčanom položaju tijekom ljeta. 



Upravo ova djetelina je dokaz kako se ukrasna djetelina bez problema može dalje presađivati u bilo koje vrijeme - usred ljeta sam iskopala jednu od njih (bile su smještene u jednom kutu vrta), razdvojila ju na dva dijela, jedan vratila u zemlju, a drugi posadila u glinenu posudu.





Oxalis deppei (a. k. a. tetraphylla) 'Iron Cross'
 Lucky Clover


Nju sam našla kao jedan jedini primjerak na štandu neke pogubljene bakice, kaže nema veze što je sad slabašna, imaćeš na proljeće rukovet, samo razdvoji i posadi...
Cvjetići su joj ružičastocrvene boje, a listovi su u sredini tamnoljubičasti. 
Provela je ljeto u maloj ukrasnoj posudi i sasvim lijepo napredovala. Jedino što ju je trebalo više zalijevati nego druge djeteline baš zato što nije bila u zemlji nego u posudi.


U posudi izgleda pomalo smiješno, kao da ima niz razgranatih ručica koje plešu. Mačak se stalno oko nje vrti i gricka lišće (i onda sve to ispovrati, ali to je već druga priča). :-)





Evo malo i one divlje djeteline za kraj, s njom me tek čeka okršaj, baš se raširila po svim vrtnim gredicama...









Nema komentara:

Objavi komentar