petak, 14. rujna 2012.

Sivi Fantom

To je on:


Najljepši, najsvileniji i najprivrženiji scottish fold straight mačak. Lila boje.
Mrcinica koja još nema ni godinu dana, a već teži skoro 6 kg.

Djeca su zadnjih godinu-dvije intenzivno čeznula za kakvim kućnim ljubimcem.
Onaj tko drži četiri kuta kuće (ja, naravno) donio je odluku o macanu.
O njima znam najviše, odgovara mi njihov temperament i nisu zahtjevne.

Ipak, nikada nisam imala rasnu mačku, a ovaj puta sam odlučila da će to svakako biti britanska kratkodlaka ili kartuzijska mačka. Njih snajpam odavno. Ono, da je mačka klasične građe, samo finije dlake i malo kompaktnija.


Nakon puno peripetija kupili smo scottish fold macu. Inače takve mace imaju savijene uši (što mi se ne sviđa), ali naš je straight - naravno, po ušnom opredijeljenju. :lol

Djeca svima govore da je to britanski kratkodlaki mačak jer smo im tako govorili u početnim fazama nabavke mace. Ne ispravljamo ih jer su razlike između te dvije vrste uistinu neznatne.

Sin mu je dao naziv Sivi Fantom (po Crnom Fantomu, igrački i liku iz crtića) mada ga zovemo svakako.
Naziv mu odgovara jer je u prvom razdoblju prilagodbe našoj kući bio sav preplašen i po cijele dane se skrivao, pa ga nitko nije ni vidio. Znalo ga se samo po čuvenju.

To je sada mačak koji je evoluirao do faze kada sam prošeta po dvorištu (inače je stanski  mačak koji, kao ni njegova ostala rodbina u svim koljenima ne izlazi van niti to uzgajivači preporučuju) i nikamo ne bježi. Svaki izlazak je odmjeren i doziran, u prosjeku se udalji 20-ak m od terase, malo do cvjetnih žardinjera i to je to.

Ono što je jako posebno na njemu jest da prede najviše od svih mačaka koje sam susrela. Započne igru, baci se na lopticu, malo zaprede pa se nastavi igrati. Prede i iz čistoga mira, kada ga nitko ne dira, dok drijema, a pri maženju je to prava mačja elektrana.

Jedino, avaj si ga nama, sin kašlje i šmrca otkad je mačak u kući i postoji mogućnost da je alergičan na njega. To nije nitko od nas ni blizu zamislio kao mogući problem.
Dok čekamo rezultate alergoloških testova nadamo se ipak da će nas naš škotski dlakavko moći i dalje slobodno vrebati  iz prikrajka...



2 komentara:

  1. uslikala si mackonju!!! :)
    bas je odlicno ispao...
    mozda se sad i samnom poigra kad dodem :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne da sam ga uslikala nego sada u folderu Fotke redovito imamo i mapu s njegovim fotkama. Svaki mjesec. ;-)

    OdgovoriIzbriši