nedjelja, 30. rujna 2012.

Intermittent fasting



Nova dijeta
I tako, evo nam još jedne dijete - Intermittent fasting iliti Periodički post. Skraćeno IF.

Čula sam za nju tek prije par dana i to od jednoga bliskog poštara koji svjedoči o svom kolegi, meni nepoznatom poštaru koji je uz ovu dijetu, kaže, smršavio oko 8 kg za mjesec dana.
Susret s dijetom iz ovakvoga neočekivanog miljea mi je i samu dijetu učinio simpatičnom pa sam se odmah na nju i bacila – i to ovoga ponedjeljka, ne'š majci, to je dan, znamo svi, za početak dijete. :-)

Na internetu još uvijek nema previše podataka o njoj.
Tragova i začetaka teorija koje joj idu u prilog ima još tamo negdje u 50-im i 60-im godinama prošloga stoljeća; sada je to znanje obnovljeno i prošireno.
Naše stranice uglavnom vode na forumske rasprave bodiybuildera koji ju već neko vrijeme prakticiraju. Čini se da ona i jest smišljena za bodybuildere i profesionalne sportaše – tvrde kako im pomaže smršavjeti gubeći masne naslage, ali uz održavanje mišićne mase i kondicije.

Koliko sam uspjela saznati postoji petorka mišićavaca koje nazivaju kraljevima IF-a, a koji su radili na toj dijeti. To su redom ili bodybuilderi ili kojekakvi treneri, a ima i doktora. Bilo kako bilo, svi redom izgledaju grozno - kakvi već kvarcani, nauljeni i karikirani bodybuilderi i jesu :lol, ali znanje i iskustvo ipak imaju. Tu su:


Ipak, oni koji su znanje o dijeti usustavili i uobličili u knjigu su dr. John M. Berardi (jedan od ranije spomenutih buildera), dr. Krista Scott-Dixon i Nate Green, i to u knjizi Experiments with Intermittent Fasting.
Ova E-knjiga je u stvari prvo na što ćete naići ukucate li naziv ove dijete. Autori su malo naporni i patetični, naročito dotična Krista, ali kad se sav taj showing off zanemari knjižica je ipak značajan izvor informacija. Bez problema ju se može downloadirati.

Intermittent fasting




Dijeta se može provoditi na tri načina:

  1. Probno razdoblje posta u razdoblju od 24 h (The Trial Fast)
Smisao 24-satnoga posta je pokušati izdržati cijeli dan posteći, bez hrane, te naviknuti se na osjećaj gladi i ne poludjeti. Tijekom ova 24 sata pije se samo voda, zeleni čaj i eventualno dodaci prehrani.

  1. Periodički post (The Periodic Fast)
Uz svakodnevnu prehranu s minimalnim unosom masti te bogatu proteinima, povrćem, cjelovitim žitaricama i neprerađenim ugljikohidratima povremeno se posti 24 sata – jednom mjesečno, jednom godišnje, jednom tjedno – kako kome odgovara. 
  1. Svakodnevni post (The Daily Fast)
Svakodnevno se posti nakon razdoblja jedenja. Razdoblje posta odn. jedenja svatko bira kako mu odgovara. Najčešći model je 16/8, odn. 16-satni post nakon 8-satnog razdoblja jedenja. Ekstremni IF-ovci se odlučuju i na kombinaciju 20/4 o čemu ne želim ni razmišljati.

Za koji god se način posta odlučili autori dijete predlažu i svakodnevno uzimanje dodataka prehrani, i to ovih, a bogami i tim redom:

1. zeleno bilje i klice žitarica u prahu (greens powder)
2. 10 g BCAA – aminokiseline razgranatog lanca (kapsule ili prašak)
3, 1 VŽ ribljeg ulja
4. vitamin D
5. 1 multi-vitamin

Svakodnevni post

Evo kako otprilike funkcionira sistem ovakvoga posta:

  1. Povećava se dotok krvi u masne stanice
  2. Povećava se razina epinefrina i norepinefrina (adrenalina)
  3. Metabolizam se ubrzava.
  4. Pada razina inzulina.
  5. Masne stanice se aktiviraju kao izvor energije.
 ... i, evogana, masti se sagorijevaju dok si rek'o keks, pardon, pšenična klica :lol

Kažu nadalje kako je svakodnevni post efikasniji ako su zadovoljeni sljedeći uvjeti:

∙ povećan unos proteina i zelenoga povrća (više paziti na ono što bi trebali nego na ono što ne smijemo jesti)

∙ tjelovježba koja se radi 3 puta tjedno i to prije prvoga obroka (na prazan stomak; radije šetati ili lagano vježbati nego pretjerivati s napornim vježbama)

∙ povećan unos ugljikohidrata u dane tjelovježbe

∙ u dane tjelovježbe pojesti najobilniji obrok odmah nakon tjelovježbe (tijelo tada najlakše upija hranjive tvari i stvara mišiće)

- držati se satnice gladovanja i biti umjeren – rezultati dijete neće biti bolji ako se produlji vrijeme posta

Svatko za sebe
 
Rečenica koju autori svako malo ponavljaju jest Do what works for you.
Mislim da je to u redu i to u najširem mogućem smislu – počevši od toga da nam dijetu predstavljaju profi-sportaši, preko određivanja vremenskih intervala gladovanja, pa sve do navika u prehrani kod nas i u SAD-u (u planu dijete koji predstavlja dr. Krista nema kuhanoga jela; Ne, hvala. Mene bez kuhanoga obroka boli glava više nego kada posve gladujem.).

Ovaj post svakako nije za:
-          trudnice
-          ljude koji su bolovali od poremećaja u prehrani
-          ljude kojima je cilj samo biti u boljoj formi, bez potrebe za skidanjem masnih naslaga
-          za one koji su dulje vrijeme izloženi stresu

Zamjerke ovoj dijeti su sljedeće:
-          natrpavanje hranom tijekom kratkoga razdoblja (4-8 sati) umjesto raspoređenih 5-7 manjih obroka preko dana
-          preskakanje doručka kao najvažnijega dnevnog obroka
-          mlitavost i otromboljenost od dugoga posta
-          nesposobnost normalnoga funkcioniranja uslijed svega ranije navedenoga


Praksa

Ja sam se odlučila za svakodnevni post koji, čini mi se, prakticira većina pa je na neki način postao i sinonim za IF dijetu.
Jedem od 9:30 do 17:30. Prilično se čvrsto držim tog okvira jer u 9:30 imam stanku na poslu, a to je ujedno i maksimum do kada bih mogla izdržati bez doručka.

No, ozbiljnost na stranu; sve ovo pročitano, prostudirano pa prepričano vodi me natrag do onoga poštara s početka priče koji narodski kaže kako jede slaninu, grah, čobanac, ma sve, a kile idu dolje.

Nakon 6 dana dijete (bez velikih padova, dobro se držim) i moj opis i doživljaj dijete je vrlo jednostavan:

jedem posve jednako kao prije samo kroz kraće vremensko razdoblje, pomaknula sam doručak i izbacila večeru. I nije da je lako navečer otići u krevet praznoga stomaka, ali to je valjda i najteži dio dijete.

Jedino bih pod hitno morala početi vježbati.

Zasadašnje dobre strane dijete:
-          ne moram kuhati sto jela dnevno (za sebe, za djecu, za sutra, za prekosutra…)
-          jedem sve – i masno i slatko i slasno (ako i doručkujem i ručam obilnije za večeru ne mogu pojesti toliko sve i da hoću, još uvijek sam sita od prethodnoga obroka)
-          zaista se nimalo ne osjećam malaksalo, čak štoviše, baš jako dobro

Samo da ustrajem do prvoga vaganja 1. 11….





Broj komentara: 9:

  1. hehe.. i ja dijetiram... ja se drzim provjerenog.. UNdiet... nekih 16ak dana je drzim... i ne grijesim bas...
    a idem i na Thai fitness.. s primjesama kick boksa.. ucim se tuci :)... za sada sam neke 2 kg laksa... da ne idem na vjezbanje bilo bi i vise.. ovako moram cekati malo duze za neke na vagi vidljive rezultate...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ljetos sam bila na UN dijeti i za mjesec i po dana smršavila tek neka bijedna nategnuta 2, 5 kg. Baš me to ubilo u pojam. Inače mislim da je UN dijeta posve u redu, čak štaviše, jako mi je odgovarala dok sam pratila njen režim. Samo se ne treba držati kojekakvih usputnih savjeta s neta nego pročitati knjigu i originalne savjete o prehrani.
    U ovoj IF dijeti mislim da sam se dvostruko dotakla srži - nema večernjeg i noćnog prejedanja (to mi je inače najdraže i najpoticajnije vrijeme za jesti) i ne moram ništa posebno pripremati i kuhati.

    E, pa onda ćemo u novu godinu s novim konfekcijskim brojevima - dabogda mi se riječi pozlatile. :lol

    OdgovoriIzbriši
  3. Potaknut trudom koji si uložila u proučavanje ove dijete, a i najvećom osobnom masom u životu :-), odlučio sam ju iskušati na moj način, a to je pošteno i egzaktno.
    Na početku dijete sam imao sljedeće parametre: tjelesna masa 84,1kg, mišična masa 34,5%, masno tkivo 27,5%, indeks masnoća oko unutarnjih organa 11, BMI 27,5.
    Vrijeme gladovanja mi je od 20h do 12h, a hranjenja od podne pa do 20h. Koliko god sam htio zadržati stare prehrambene navike, ipak sam uveo neke dodatne mjere, tako da ne jedem slatkiše i grickalice, a to mi je bila svakodnevna navika. Kombinacija ove dvije mjere, dijete i izbacivanja slatkiša, uvjeren sam da će dovesti do smanjenja moje mase. O tome Vas izvjestim kada prođe 30 dana. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači sad si negdje na pola puta do cilja, ako ne i bliže...
      U to da ćeš skinuti nemalo kila sam uvjerena.
      Bit će najzanimljviije vidjeti omjer mišićne mase i masnoga tkiva (kad si već jedan od rijetkih koji se usuđuje stati na tu okrutnu vagu :lol) da vidimo primjenjuju li bodiybuilderi ovu dijetu s razlogom...
      Pratimo se...

      Izbriši
  4. I tako, prođe i taj mjesec dijete. Nekima brzo, a nekima i ne baš tako brzo. :-)
    Rezultat dijete je upravo onaj kojemu sam se nadao i to me čini zadovoljnim. Za početak malo brojki. Nakon 31 dana poštivanja vremena hranjenja na mjerenju sam imao sljedeće rezultate:
    tjelesna masa 80,7kg (-3,4kg), mišićna masa 35,6% (+1,1%), masno tkivo 25,3% (-2,2%), indeks masnoća oko unutarnjih organa 10 (-1), BMI 26,4 (-1,1).
    Budući da volim brojke malo sam se poigrao pa izračunao da sam prije mjesec dana imao 23,1 kg masnog tkiva, a sada 20,4 kg, a mišića sam imao 29 kg, a sada 28,7 kg. Iz toga je vidljivo da sam izgubio isključivo masno tkivo, a mišići su ostali gotovo isti.
    A sada dojmovi.
    Vrlo sam se lako prilagodio ovakvom vremenu prehrane, a to mogu zahvaliti radnom vremenu na poslu, a i mojim prijašnjim prehrambenim navikama.
    Jeo sam baš sve (meso, slaninu, kobasice, kulen, grah, čobanac, paprikaš, čokolade, slatkiše, grickalice) i to u količinama da nikada u tih 8 sati nisam bio gladan.
    Nisam primjetio nikakve negativne posljedice na kvaliteti života, nisam bio umoran, malaksao, bezvoljan.
    Dijeta bi mi bila uspješnija da sam imao dodatnu tjelesnu aktivnost, ali to trenutno nisam u mogućnosti, osim što svakodnevno pješačim na posao.
    Nastavljam sa ovim režimom prehrane pa Vam se javim sa novim rezultatima.
    Nadam se da ću i druge potaknuti da pokušaju jer mi se čini da je ovo možda najbolji sistem za regulaciju tjelesne mase.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. E, ovakve komentare bi svaki bloger poželio. :da da
    Budući da već ja koja sam temu otvorila nisam niti primjer niti ogledni primjerak ovi tvoji su podaci više nego korisni jer su konkretni, precizni i sveobuhvatni.
    A rezultati su stvarno kvalitetni, to je najvažnije.

    Vidjet ćemo sada ovih idućih mjesec dana kako će se situacija dalje razvijati...
    Stay tuned...

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdrav prijateljici blogerici i pratiteljima njenog bloga.
    Javljam Vam se sa rezultatima moje dijete.
    Dijetu sam nastavio i u ožujku, ali ovaj mjesec je poseban budući da u vrijeme korizme ne konzumiram slatkiše, slaniše, alkohol i sokove pa je i to utjecalo na rezultate.
    A sada brojevi:
    tjelesna masa 78,4 kg (-2,3), mišićna masa 36,5% (+0,9%), masno tkivo 23,6% (-1,7%) indeks masnoća oko unutarnjih organa 9 (-1), BMI 25,6 (-0,8)
    Opet sam se poigrao brojevima pa izračunao da sada imam 28,6 kg mišića i 18,5 kg masnog tkiva. Ako to usporedim s prošlim mjesecom primjetno je da sam opet izgubio SAMO masno tkivo, a mišići su ostali isti i to je ono što me motivira da nastavim sa ovom dijetom.
    Malo dojmova.
    Ovaj sam mjesec imao neke manje krize, ali to povezujem s time da u korizmi ne konzumiram gore navedene namirnice pa mi nedostaju. :-)
    Bio sam na redovnom dobrovoljnom darivanju krvi i sve je proteklo u najboljem redu, hemoglobin je bio uredan, tlak uredan, a i ja sam se dobro osjećao nakon davanja krvi.
    Sljedeći mjesec će biti važan pokazatelj jer nakon Uskrsa počinjem sve jesti i piti pa ćemo vidjeti jeli dovoljno samo hraniti se u određeno vrijeme i kakvi će biti rezultati.
    Pozdrav do novog vaganja!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da ćeš bez obzira na bakanalije koje možda budeš uključio u prehranu svejedno padati u kilaži jer se reverzibilan proces sada već ustalio.
      Ono što ja primjećujem jest da nekako s godinama kile uistinu teže idu dolje, odn. uglavnom se pad u kilaži vrti mjesečno oko 3 kg (što stručnjaci kao i preporučuju), ma kakva dijeta i prehrana bile.
      Super je ovo za opadanje masnog tkiva, odn. dobivanje na mišićnoj masi.

      U svakom slučaju - sretno dalje i dabogda se i ja napokon motivirala tvojim primjerom... :lol

      Izbriši
  7. Karte na stol! Naslov je emisije na jednoj marginalnoj lokanoj televiziji, ali i izraz koji bih mogao upotrijebiti nakon novog mjeseca provođenja dijete. U moju prehranu nakon korizme vratili su se slatkiši, grickalice, sokovi i alkohol, ali i dalje u dogovorenom terminu od 12h do 20h. Osim toga, važno je reći da je u ovom mjesecu bio i Uskrs i sve što ide uz njega :-), a u mojoj obitelji je kršten i naš najmlađi član Andrija i to je bilo popraćeno pečenim janjetom i prasetom, hrpom torti i kolača i ne baš malom količinom pića. :-) Dva dana sam prekršio satnicu, ali ostatak mjeseca sam bio discipliniran. Rezultati su sljedeći: tjelesna masa 77,2kg (-1,2kg), mišićna masa 37,3% (+0,8%), masno tkivo 22,2% (-1,4%), indeks masnoća oko unutarnjih organa 9 (0), BMI 25,2 (-0,4)
    Mišićna masa u kilogramima je 28,8kg (+0,2kg), a masno tkivo 17,1kg (-1,4kg). Iz toga je vidljivo da je nastavljeno smanjivanje SAMO masnog tkiva, a to mi je i dalje cilj.
    Do sljedećeg mjeseca vjerujem da ću ući u normalnu tjelesnu masu, a to znači da će BMI biti ispod 25. Do tada Vas sve pozdravljam, a mojoj kolegici želim dobar odmor i oporavak.

    OdgovoriIzbriši