nedjelja, 7. listopada 2012.

Štrudla od sira i šumskoga voća




Nije ova moja zalogajnica tu bez vraga. Daleko od toga da sam ona kuharica koja recepte živi i živi za recepte, ali s vremena na vrijeme znam izenaditi. Svojedobno sam baš uživala u kuhanju i kulinarskom eksperimentiranju; s vremenom - uz arbajt i familiju kuhanje i pečenje kolača nekako su mi postali tlaka.

Ova štrudla je rezultat jutrošnje inspiracije (zbog poduljeg vikenda) i adaptacije situaciji: na ručku su mi bili muški najbliži članovi obitelji koji ne drže do kremastih kolača modernoga doba. Daj bolje kakvu savijaču, pitu il' gužvaru, to je kolač...
To su i dobili. :-)

Sastojci:
18 listova za savijaču/štrudlu (1, 5 pakiranje Tena listova za savijače)
120 g otopljenog maslaca

1 žumanjak
2 dl kiseloga vrhnja
šećer za posipanje

Nadjev od sira:
500 g svježega sira
2 jaja
1, 5 dl slatkoga vrhnja
9 vž šećera (150 g)
1 bourbon vanilin šećer
1 vž praška za puding s okusom vrhnja
par kapi ekstrakta ruma
(od svih sastojaka izmiješati glatku smjesu)

Nadjev od šumskoga voća:
450 g smrznutoga šumskog voća
1 dl vode
12 vž šećera (200 g)
1 vanilin šećer
1 vž praška za puding s okusom vanilije
2 vž Gustina
(Smrznutom voću dodati 1 dl vode, šećer i vanilin šećer pa kuhati 10-15 min. Prašak za puding i Gustin pomiješati s potrebnom količinom vode i ukuhati u smjesu šumskoga voća. Skinuti s vatre kad se zgusne – nakon otprilike 2 min.)


Namastiti dno tepsije.
Staviti jedan list, namastiti ga pa na njega položiti drugi list.
Premazati nadjevom od sira.
Preko nadjeva staviti novi, namašćeni list.
Na njega ide drugi list koji se premazuje nadjevom od šumskoga voća.
Nakon toga se cijeli postupak ponavlja:
namašćeni list – suhi list – nadjev od sira – namašćeni list – suhi list – nadjev od voća.
Kolač završiti suhim listom koji se premaže mješavinom žumanjka i kiseloga vrhnja te se sve posipa šećerom.
Listovi se premazuju 4 puta nadjevom od sira i 4 puta voćnim nadjevom.
Ohlađen kolač po želji posuti i šećerom u prahu.



Logika je jasna - umjesto šumskoga voća može se koristiti bilo koje drugo voće, jedino bi vjerojatno bilo poželjno da to bude ista količina smrznutoga voća - zbog kvalitete i gustoće samoga nadjeva. Mislim da bi kombinacija s jagodama uz dodatak malo više slatkoga vrhnja u sir bila također fina...

Nema komentara:

Objavi komentar