utorak, 23. listopada 2012.

I da se drugačije zove, opet bi jednako mirisala...


Od prošle jeseni prvi puta uzgajam ruže i otad razvijam ovisnost o njima.

Imali smo ih svojedobno u obiteljskom vrtu ali tada ih nisam doživljavala nimalo posebnima.

Niti kasnije nisam često viđala lijepe i efektno uređene ružičnjake. Jer, za laika koji želi eksperimentirati (i pomalo pati od naručiteljske megalomanije :lol) uistinu nije lako predvidjeti pa zatim posaditi dobitnu kombinaciju ruža. 
Da bi ruža došla do svog punog izražaja - to sam u međuvremenu naučila - najbolje je zasaditi grmić ruže jedne boje koji bi bio glavna zvijezda prostora, a onda ga okružiti kompatibilnim biljkama, odn. onima koje bi naglasile njenu ljepotu.

Jednako lijepo izgleda gomila tamnocrvenih ruža zasađenih gusto jedna uz drugu. 

Ako se ruže sade stihijski, bez vizije, samo radi boja ili da popune prostor skoro u pravilu se stvara dojam neurednosti i zapuštenosti: smeđi ocvali cvjetovi i stabljike poništavaju svježu boju cvjetova i listova, ruže se granaju svaka na svoju stranu (jer dostižu različitu visinu i oblik) pa taj dio vrta/prostora ne djeluje skladno, donji ogoljeli dio grma ruže često kvari ukupni dojam itd.

 (na ovoj fotki dobiva se dojam Šahovnice - zadnje što bih si poželjela - a sve zato jer ruže konjak boje skroz lijevo nakon par dana posve posvijetle i čine se skoro pa bijelima)

E, da ne bih i ja iznevjerila tu tradiciju šarenila i kaosa naručila sam jesenas 13 komada ruža i to ni više ni manje nego u 8 boja. :-D

Ipak, u obranu mi ide štrebersko zalaganje i trud; revno proučavam svijet ruža i nastojim pokrpavati nedostatke vizije pri sadnji - nespretne kombinacije boja pokušat ću ublažiti sadnjom biljaka koje se bojom i mirisom (u pravilu jakim i neugodnim, da otjeraju moguće nametnike) slažu s ružama, prilično redovito opkidavam ocvale cvjetove zajedno sa stabljikom sve do prvoga listića, vežem ih i oblikujem grmove i sl.

Bez obzira na sve te početničke muke pri uzgoju ruža sve su mi prirasle srcu. Jednostavno, nema tog opisa koji bi dočarao voćni miris ruže i nema te riječi koja bi opisala savršene latice cvijeta.


Valja reći i to da sve ruže koje jesenas posadih vrtu odlično napreduju . 
Jesenas smo mm i ja dovezli zreloga stajskog gnoja (ljudi ga dijele besplatno svake jeseni, na vreće i tone) pa stavili na dno jame veličine 50×50×50 cm (sve po JUS-u), sve lijepo zatrpali, zagrnuli zemljom da napravimo humak, u proljeće odgrnuli i pratili svaki dan kako ruže naočigled rastu.

Na kraju bih svakako morala izreklamirati rasadnik ruža Virag iz Novoga Sela Podravskog gdje sam o ružama jako puno saznala budući da im je stranica odllično uređena, a na kraju od njih ruže i naručila.


Nema komentara:

Objavi komentar