subota, 5. siječnja 2013.

Međimurska gibanica


Jao, majčice, kakav kolač! Mljac na treću.

Već odavno znam da ova gibanica nosi moje ime, tako mi je slasno oduvijek izgledala. Mak i burbon vanilija, sir s grožđicama, jabuke s cimetom, orasi, za prste polizati, a sve to još udžuture... Istinski gurmanluk!

Recept je iz priloga JL-a od prije možda 4-5 godina, a majstor od gibanice je Branko Tomašić iz Male hiže u Mačkovcu. 




Sastojci za tepsiju promjera 20×36 cm:
1 paket tijesta za savijače (500 g)
100 g otopljenog maslaca
2 dl slatkoga vrhnja

Nadjev od maka:
250 g maka
3 dl mlijeka
30 g šećera 
1 paketić burbon vanilin šećera
Zakuhati mlijeko sa šećerom, umiješati mak i lagano kuhati par minuta.
U početku se čini da je ovaj nadjev prerijedak, no s vremenom se dovoljno zgusne.

Nadjev od oraha:
250 g oraha
100 g šećera
1,5 dl mlijeka
Zakuhati mlijeko sa šećerom, preliti orahe i promiješati.

Nadjev od sira:
250 g svježeg sira
2 jaja
50 g šećera
naribana korica limuna
50 g otopljenog maslaca
50 g grožđica natopljenih u rumu
Ravnomjerno izmiješati sve sastojke.

Nadjev od jabuka:
250 g jabuka
50 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 žličice cimeta
Oguljene jabuke naribati, dodati šećer i cimet.

Namastiti tepsiju.
Na dno položiti tri lista tijesta premazana otopljenim maslacem.
Na njih rasporediti nadjev od oraha, zatim od sira, pa od maka i na kraju od jabuka. Između svih ovih nadjeva ponoviti postupak polaganja 3 lista tijesta premazana maslacem. Završiti s dva lista tijesta. 
Tijesto prije pečenja zarezati lagano na kocke (što sam ja ovaj put zaboravila) da bi se njihov oblik zadržao i nakon pečenja te da bi se gibanica mogla lakše i pravilnije rezati.

Peći oko 1 h na 175°C.
Izvaditi gibanicu i zaliti je vrhnjem pa peći još 30 min.

________________________________

Recept sam slijedila posve osim u vremenu pečenja; naime, prema izvornom receptu gibanica bi se trebala peći 90 min na 180°C, zatim preliti vrhnjem, pa onda peći još pola sata. Znači, sve ukupno 2 h. Odlučila sam malčice smanjiti temperaturu i skratiti vrijeme pečenja na sat i po i mislim da je to posve u redu; vjerojatno bi bilo ukusno i da se peklo ukupno sat vremena.


Kaže g-din Branko da bi gosti bili oduševljeni ako bi im se topla gibanica poslužila sa sladoledom od vanilije. Nema sumnje da bi, a ja prva među njima. Predivan okus ali i zasitnost gibanice dopunili bi se laganim i rashlađenim sladoledom i užitak bi bio, ajmeee.... :njam



















Nema komentara:

Objavi komentar